Som #smör i solsken

Ibland så samlar man ju på sig böcker (kokböcker) bara för att de är snygga, de hamnar i hyllan och man plockar fram dem, bläddrar lite och stoppar tillbaka igen.

Så var det med Smör – kärna, bryna, baka som en bekant har slitit med. Den är så snygg och kanske är det just det som skrämt mig, jag vill ju också att mitt slutresultat ska bli så. Snygg och så galet gott som det gör i Johan Hedbergs bok.

Någon gång tror jag att man fick testa göra smör i skolan. Fröken slängde till oss lite grädde, en visp och alldeles för mycket salt. Nu har jag testat igen och det är verkligen världens enklaste grej att göra smör. Dessutom bakade Kristin lite av sina galet goda honungsknäckebröd och allt gick åt som smör i solsken.

Johan, din bok kommer få hänga med mig hela sommaren och möjligheterna är oändliga.

Smör och honungsknäckebröd | Foto: Michael Krantz

Recept: Johan Hedberg
Foto: Michael Krantz

250 g, cirka 20 minuter

Eget smör

5 dl vispgrädde
1 g salt

Så här gör du

Vispa grädden med elvisp i en bunke på medelhastighet. Först blir det vispad grädde och allt är som vanligt. Fortsätt ett tag till. Nu bildas det smörkulor och kärnmjölk (den tunna vita vätskan). Vispa lite till så att så mycket som möjligt av kärnmjölken har släppt från smöret. Häll därefter av kärnmjölken, men spara den för att baka på, ha i smoothies eller använda till en god sås.

Häll riktigt kallt vatten i bunken och knåda smöret med händerna. Häll av vattnet och tillsätt nytt. Upprepa tills vattnet är helt klart. Massera smöret med träslev så att all kärnmjölk ältas bort. Tillsätt salt och smaka av. Mer eller mindre salt är en smaksak. Packa in och förvara svalt. Håller minst 1 vecka.

/Michael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.