Sous vide – laga mat som på restaurang #sousvide

Kycklingfilé timjan citron och olivolja, vakuumpackat redo för sous vide | Foto: Michael Krantz

Sous vide är ett tillagningssätt som kan översättas från franskan ungefär till ”i vakuum”. Det som ska tillagas vakuumpackas i plastförpackningar som sedan tillagas i en ångugn (med funktion för exakt temperaturhållning) eller i vattenbad där temperaturen kan kontrolleras gradvis.

Det krävs alltså lite utrustning för att kunna sätta igång. Förutom ångugn med sous vide-funktion eller vattenbad så behöver man en vakuumförpackare. Dessa finns i massa varianter och prisklasser. Skaffar du en enklare variant för hemmabruk så klarar du dig ganska långt, det finns för dryga tusenlappen. Materialet som du packar i kan vara på rulle eller färdiga påsar. Tänk på att de enklare modellerna av vakuumförpackare ofta har väldigt svårt eller klarar inte alls av vätskor. Vilket kan ställa till det om du vill marinera din köttbit eller låta ananasen simma i en skvätt rom.

Fördelar med sous vide

Biff med perfekt tillagning | Foto: Michael Krantz

Maten får perfekt tillagningstemperatur

Vad som är perfekt tillagningstemperatur går knappast att svara på, men om du vet att du gillar en torskrygg på 50°C så väljer du exakt 50°C. Jämför med om du skulle steka en biff i en stekpanna, då skulle du behöva ha ganska bra värme i pannan sen skulle resultatet förmodligen variera varje gång beroende på vilken form biffen har, hur länge du steker och dessutom får du en kant som är mer tillagad än kärnan. Ofta en grå, lite tråkig kant.

Biff med ojämn tillagning | Foto: Michael Krantz

Samma resultat varje gång (reproducerbart)

När du vet hur länge och i vilken temperatur din oxfilé blir perfekt så blir resultatet det samma varje gång. Skulle du steka oxfilén i en stekpanna behöver du ta hänsyn till hur effektiv spisen är, vilken typ av stekpanna är också en parameter.

Du bevarar vätska (mindre risk för torrt resultat)

Genom att packa köttbiten i vakuum så avdunstar inte mycket vätska från maten.

Oxfilé, torr och grå. | Foto: Michael Krantz

Tillagningstiden är inte lika känslig (mindre risk för sönderkokning)

Det gör nästan inget om maten tillagas en eller två timmar… Eftersom temperaturen är konstant så är risken för överkokning ganska liten.

Ganska lättlagat

Så fort du lärt dig temperatur och tider så blir det enkelt att laga mat med perfekt resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.