Hjortragu, lagrad prästost och spätzle

I fredags var det kalas när en kollega fyllde 40 år. Magnus är jägare och kom med grymt hjortkött, vildsvinsfärs och trattkantareller. Det blev en grym födelsedagslunch där födelsedagsbarnet lagade vildsvinsbiffar med trattkantarellsrisotto och jag lagade en hjortragu med prästost och spätzle.

Hjortragu med prästost och spätzle | Foto: Michael Krantz

Hjortragu, lagrad prästost och spätzle

8 personer cirka 90 minuter 

1 kg tärnat hjortkött
2 gula lökar
2 msk rapsolja
0,5 dl honung
2 morötter
150 g rotselleri
2 lagerblad
8 vitpepparkorn
3 dl rödvin
1 oxbuljongtärning
1 citron
arrowrot

spätzle
400 g vetemjöl
1,5 tsk salt
6 ägg
0,75 dl mjölk

10 körsbärstomater
10 g torkad karljohansvamp
200 g prästost
persilja

Så här gör du
Blötlägg svampen i kallt vatten. Rör ihop smeten till spätzlen och låt stå en stund.

Bryn köttet i omgångar, lägg över i en stekgryta. Fyll på med fint tärnade morötter, selleri och finhackad lök. Lägg ner lagerblad, pepparkorn, honung och slå på rödvin. Låt vinet koka ner, 15 minuter och slå sedan på 3 dl vatten tillsätt buljongtärningen, koka 40 minuter.

Koka upp en gryta med saltat vatten, häll lite spätzlesmet i ett durkslag med lite större hål och låt smeten droppa ner i vattnet. När den flyter upp lyfter du ur den ur grytan och lägger i en bunke med lite vatten. Skär svampen i bitar och fräs i lite olja, dela körsbärstomaterna och låt dem fräsa med. Tillsätt spätzlen och hälften av prästosten riven.

Red eventuellt ragun med lite arrowrot utrört i vatten. Riv över citronskal och servera med spätzlen och extra prästost.

/Michael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.