Fastelavnsboller – #danmark #fastelavnsboller #semla

I morgon ska jag göra något grymt spännande. För då ska jag bli #bagare för en dag… Det är sant, upp typ mitt i natten för att rulla semmelbullar, spritsa grädde och trixa med mandelmassa. Malin Jagetun som driver Lilla Bageriet i Frufällan låter oss komma på besök och vi hoppas verkligen att vi får lära oss massor. Allt man behöver veta om semlor i alla fall.

Jag kan därför inte presentera det perfekta semmelreceptet idag (men förhoppningsvis ge tips i efterhand), så det får bli lite danska läckerheter istället. Det här receptet är inspirerat av en video från danishmuseum.org och det finns lika många recept som fylls med vaniljkräm.

Fastelavnsboller | Foto: Michael Krantz

12 st, ca 75 min

Fastelavnsboller

1 dl mjölk
50 gram jäst
150 gram smör, rumstempererat
1 st ägg
1 dl strösocker
6,5 dl mjöl

Fyllning
150 gram marsipan
50 gram smör, rumstempererat
1,5 dl strösocker

Topping
150 gram choklad

Så här gör du

Värm mjölken till 37 grader, häll den i en bunke och smula ner jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet (spara lite till utbakning), smör, ägg och socker. Rör ihop till en smidig deg, täck över degen och låt den jäsa en timme.

Smula under tiden marsipan till fyllningen och blanda med smör och socker.

När degen jäst färdigt, dela den och kavla ut varje del till en platta. Skär varje platta i sex bitar och lägg en klick fyllning på bitarna. Vik över degen så att fyllningen inte kan rinna ut, rulla till bullar lägg dem med skarven nedåt på en plåt. Täck och låt jäsa ytterligare 40 minuter.

Baka mitt i ugnen i 10 minuter i 225°C, låt bullarna svalna under bakduk.

Till servering, smält choklad och toppa bullarna.

/Michael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.