Brytsemla à la Kristin

Min kompis är sjuk, eller förkyld så inte värre än så. Förmodligen är det värre för mig än för henne, för det blir lite långtråkigt i matstudion. Jag är ju där, jag lagar mat men det blir liksom ingen fart och fläkt.

Det är ju grymt kul när hon drar igång sina projekt och grillar kött och det ryker så vi knappt ser händerna framför oss. Förutom grilla kött så har hon riktigt kul idéer, hon pitchar och jag nappar direkt.

Låt mig presentera brytsemlan, den är inte bara god utan även ”släng dig i väggen”-snygg!

Brytsemla | Foto: Michael Krantz

Brytsemla

25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
100 g smör
1 nypa salt
2 tsk kardemumma
510 g vetemjöl
1 ägg till pensling

fyllning

100 g mandelmassa
3 dl vispgrädde

topping

florsocker

Så här gör du
Smula jästen i en bunke, slå på mjölk och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt ägg, socker, smöret i bitar, salt, kardemumma och mjöl. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, 10 minuter. Låt jäsa under plast till dubbel storlek, minst 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord, dela i 16 bitar. Rulla till släta bullar. Lägg ganska tätt på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 230 grader.

Pensla försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt bullarna kallna.

Skär av ett lock med vass kniv. Gröpa ur lite av inkråmet och fyll med mandelmassa utförd med 0,5 dl grädde. Vispa resten av grädden. Spritsa semlorna. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.

/Michael

Leave a Reply