Vietnam – rena hälsoresan!

IMG_2899

Så här i början av sommaren så fullständigt översvämmas vi av diet-tips. Vad är då mer passande än att vi tar en extra titt på ett av de hälsosammaste köken i världen?

 

[column width=”six” place=”first” ]

Allt handlar om balans – smakerna bör vara balanserade och man ska lätt kunna känna sött, surt, beskt, salt och kryddigt. Utseendet spelar också stor roll därför bör maten också bestå av fem färger som motsvarar de fem elementen (trä, eld, jord, metall och vatten).

Till skillnad från skräckexempel med brunaktig överkokt broccoli så serveras grönsaker oftast färska och om de tillagas så bör de vara lättkokta eller hastigt wokade. Det är inte heller ovanligt att man får rejält med färska örter som koriander eller thaibasilika i maten. [/column]

[column width=”six” place=”last” ]

Man behöver inte vara så orolig för att få rått kött på tallriken, men däremot råttkött skulle kunna dyka upp. Sen om det är de udda djuren som gör att man äter mindre portioner vilket är hälsosamt eller om det är för att maten är fräsch och krispig tål ju att fundera på.

Idag kommer vi i alla fall hålla oss till svenskt nötkött i receptet. Var så god här är, Bo Kho, en traditionell vietnamesisk soppa/gryta som kan serveras antingen enkelt med en bit baguette eller tillsammans med risnudlar.

Michael Krantz
Publicerat i Metro maj 2013[/column]

20130523_se_goteborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.