God jul och god fortsättning – #tomten

Det blev det ju julafton till slut… Vi hade en fantastisk julafton tillsammans med släkten i Fristad. Egentligen så gick både Pata och jag runt med dåligt samvete för att vi inte riktigt hade någon julstämning. Men som Ida sjunger om sommaren så vill det faktiskt till att man hjälper till lite själv.

Sagt och gjort – förra helgen bestämde vi oss för att fixa en gran. När man fixar gran ska det vara mörkt och man kan gärna vara lite påverkad av rusdryck. Egentligen säger nog reglerna att man ska stjäla sin gran i någon skog men hur många gör det? Oftast har väl folk någon granne med mark och dessutom förhoppningsvis snackat med grannen om att det är okej att ”tjyva” en gran.

Vi bor mitt i stan, här finns definitivt inte några granplanteringar eller skog där man kan börja hugga gran. Så vi gick till vårt favoritställe Liebling för att fixa rus. Sen vidare till grangubben vid Hagakyrkan, väl hemma hade vi som vanligt skaffat en gran som var för stor och som kapades både uppe och nere för att passa in.

Sen drack vi hemlagad glögg, inte den jästa glöggen som bryggts i matstudion utan en ”snabbvariant”.

Glögg över natten

Glögg över natten

2 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
1 msk kryddnejlikor
1 vaniljstång
2 cm ingefära, färsk
1 bit pomerans, torkad
1,5 dl vodka
1 flaska rött vin
2 dl strösocker

Gör så här

Krossa kardemummakärnorna, kanel, nejlikor, riven ingefära, pomeransskal och skårad vaniljstång. Lägg i en burk och häll över vodka. Låt stå över natten i rumstemperatur. Sila genom kaffefilter. Häll rödvin i en kastrull, tillsätt strösocker, värm så att sockret löses utan att koka. Tillsätt kryddextraktetd. Färdig att dricka.

/Michael

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.