I dare you – bakelse #battle

Veckan går mot sitt slut och det är tur. Den startade stenhårt med en bakelseutmaning i matstudion. Kristin är lömsk… hela tiden berättar hon hur jag kommer ta hem den här utmaningen och hur just finlir som bakelser och piff inte är hennes gebit. Stursk bestämmer jag mig på att gardera mig med två varianter för att riktigt känna segerns sötma.

Vad händer… jo hon dominerar! Sätter smaker som ingen annan, stylar bilden till förbannelse och vinner. Så om du vill baka en looserbakelse så har du ett av recepten här.

Päron- & vaniljbakelse | Foto: Michael Krantz

6 stycken

Päronbakelse med mandelbotten

Mandelbotten
2 st äggvitor
75 g mandelmjöl
75 g strösocker

Vaniljmousse
3 gelatinblad
2 dl mellanmjölk
3 äggulor
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

1 burk inlagda päron
2 gelatinblad
ev. grön hushållsfärg

vit choklad
overheadark

Gör så här

Skär remsor av overheadfilm (ca. 6 x 20 cm). Tejpa ihop till rundlar 6 cm i diameter och pensla insidan med vit smält choklad.

Vispa äggvitor hårt, tillsätt mandelmjöl och strösocker. Bred ut på ett bakplåtspapper och baka i 175°C i 20 minuter. Låt svalna. Stansa ut rundlar som passar i botten på chokladrullarna (6 cm diameter).

Lägg 3 gelatinblad i blöt. Häll mjölk, äggulor och socker i en kastrull. Sjud på svag värme och vispa tills du får en krämig sås. Ta kastrullen från plattan. Lägg i gelatinbladen och rör tills de smält. Vispa i krämen då och då tills den är sval. Blanda i vaniljsocker. Vispa grädden och rör ner i krämen. Fyll bakelserna, spara plats till pärongelé.

Lägg 2 gelatinblad blöt. Öppna päronkonserven ta hand om 2 dl av sockerlagen. Lyft upp päronen och låt rinna av. Skär ett par bitar och lägg på moussen. Värm sockerlagen, färga eventuellt med grön färg och lägg ner gelatinbladen. Låt svalna lite innan du toppar bakelserna.

/Michael

2 Comments

  1. Haha! Jag ser allt vad du gör. Nu gör du samma sak. Försöker låtsas att du inte är mästare på smörgåstårta. Mig lurar du inte. Mästare där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.