Äppelfeber… #äpplen

Just nu råder det äppelfeber (eller heter det äpplefeber?) i köksttudion. Vi bakar bröd och kakor, gör chutney, mos, saft, pressar, torkar och lägger in. Allt det här ska bli lite material till en folder längre fram.

Eftersom Kristin förmodligen tar med sig en ny låda äpplen i morgon så var det läge att göra sig av med de som fanns kvar i studion. En laddning till i torken och sedan har jag klyftat ungefär 9 liter äpplen som ska bli must. Äpplemust har nämligen stått på vår önskelista sedan vi började med äppletemat (eller äppeltemat?). Jag har utgått från Kristins recept, men lagt till ett snabbt uppkok.

applen

8 liter, en vecka

Recept på äppelmust

9 liter klyftade äpplen
8 liter vatten
1,5 msk vinsyra
1,5 tsk natriumbensoat
0,5-1 dl socker/liter must

Så här gör du

Dela äpplen och lägg dem i en stor bunke eller hink. Tillsätt alla ingredienser utom socker. Sätt på ett lock eller plastfolie och låt stå i 5-7 dygn, och rör runt någon gång om dagen. Sila bort äpplena genom en sil/durkslag. Lägg sedan en handduk i durksalget och sila musten en gång till.

Mät hur mycket must det blev och tillsätt ca 0.5-1 dl socker/liter must. Ge musten ett hastigt uppkok och häll på rengjorda flaskor, förvara mörkt och svalt. Eller frys in i plastflaskor.

/Michael

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.