Vad då premiär? #kräftpremiär

På onsdag är det kräftpremiär, det betyder inte så mycket längre men enligt tradition så var det då man får börja fiska kräftor. Jag minns när vi var små då pappa tog med oss på kräftfiske och det gällde att vara redo 17.00 för att kasta i mjärdarna.

Det är givetvis väldig skillnad på sötvattenskräftor och havskräftor. Många föredrar att käka havskräftor men jag gillar hela grejen med att fiska i mörkret och grilla korv vid sjökanten.

Frossa i havskräftor och färska räkor | Foto: Michael Krantz

[headline]Skaldjursfrossa (skräck)[/headline]

Kaisa som är en av inköparna på mat.se beställde i veckan hem alla typer skaldjur hon kunde hitta. Dels för att vi skulle kunna ordna produktbilder till butikerna och för att Kristin och jag skulle kunna ordna lite recept och bilder som ska kunna inspirera dig till att handla.

När jag var liten (yngre?) så käkade vi ofta räkor och hästskobröd (hittar varken bilder eller något bra namn för att förklara, men var som ett franskbröd med vallmofrö i u-form.). Vi hade kräftskivor tillsammans med mamma och pappas kompisar Mona, Krister och deras döttrar.

Men sen hände något tråkigt, i många år var jag så allergisk att jag inte ens kunde vistas i samma lokal som skaldjur, än mindre på restauranger som serverade skaldjursfrossor. Nu är det bättre, jag käkar inte av dem men jag kan ta i, laga och skala.

[headline]Premiär?[/headline]

Någon gång i slutet av april så dyker de upp, de redan då söndersolade kropparna. I icabutiken, på kaféer och stan och då brukar Patrik skoja om att det varit kräftpremiär.

/Michael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.