Sparrissafari – #sparris

Häromkvällen satt jag i Falkenberg och funderade på vad jag skulle hitta på. Patrik har öppnat vandrarhemmet för säsongen och det betyder jobb hela sommaren.

Så det är bara att roa sig själv. På google läste jag om sparrissafari och bokade utan att tänka. Kastade mig i bilen, tog med fiskespö för att ha något mer att hitta på under dagen.

Sparrissafari hos Kullasparris

Kullasparris i Jonstorp utanför Höganäs är en gård som erbjuder sparrissafari. Givetvis så upptäcker jag att jag bokat fel datum när jag börjar närma mig. Chansar och tänker att jag får väl köpa lite sparris och hoppas på det bästa.
När jag kommer fram så står det några bilar på gårdsplanen, det är kunder som gärna åker och handlar närodlad ekologisk sparris. Jag träffar Johan Sjöblom och förklarar att jag bokat fel datum och köper samtidigt ett par kilo sparris.

Hemma hos Johan och Åsa Sjöblom på Kullasparris | Foto: Michael Krantz

Sparrisgården med gårdsbutik och möjlighet till semesterfirare som vill bo över | Foto: Michael Krantz

[headline]Privat rundtur[/headline]

Sparris har alltid fascinerat mig och Johan berättar gärna om odlingen och verksamheten. Tillsammans med sin fru Åsa planterade de sina sparrisplantor 2011. Sparrisplantor (rötter) ser ut som ett mellanting mellan en golvmopp och en alien. När plantorna är i jorden (på våren ungefär samtidigt med potatisen) så låter man dessa växa. Först skjuter sparrisen upp och när den får växa lite till så blir den som en liten buske med stora plymer av sirligt grönt. Första året ska man inte skörda utan man låter den växa upp och samla näring inför nästa säsong.

Redo att skördas | Foto: Michael Krantz

Så länge sparrisen är under jord så förblir den vit | Foto: Michael Krantz

Sparrissäsongen är kort och intensiv. I år började Johan och Åsa skörda tidigt, redan i slutet på april och en bra dag kan sparrisen växa nästan 10 cm så det gäller att hänga med. Inga semestrar eller lediga dagar fram till midsommar då man lämnar sparrisen ifred så den får växa upp och åter igen samla näring.

Kullasparris | Foto: Michael Krantz

[headline]Brytskördad sparris[/headline]

På Kullasparris brytskördar man, man låter sparrisen växa och sedan bryter man av den istället för att skär av den. Som kund betalar du inte för den ibland lite torra/träiga delen när du köper sparris. Du har säkert läst recept som berättar att du ska hålla i sparrisen och bryta av nedersta delen för att få bort det träiga. Allt det slipper du.

Johan Sjöblom visar hur sparrisen skördas genom att brytas av | Foto: Michael Krantz

När du köper sparris i butik så är den ibland buntad och täckt med en plast om stjälkarna. Förmodligen är sparrisen skördad med kniv, man kan ta med lite mer och så ser du inte om det är en lång bit som är torr.

[headline]Ekologisk odling[/headline]

Kullasparris odlas ekologiskt och är nu även KRAV-certifierad. Anledningen till att man inte kunde KRAV-märka sparrisen direkt är att när man börjar odla så måste man ha odlat två år på mark som inte varit kravcertifierad tidigare innan man kan få en certifiering.

Förutom sparrisen som är Johans skötebarn odlar Åsa massa spännande saker. Majrovor, kålrabbi, svartrot och sallat i olika varianter. Bland odlingarna skymtar jag även morötter, bönor, hallon.

Majrovor | Foto: Michael Krantz

Sparrissallat Lactuca sativa var. augustana (var. asparagina) | Foto: Michael Krantz

Sallat roman Ovired (om jag får gissa) | Foto: Michael Krantz

Skulle gissa någon typ av romansallad | Foto: Michael Krantz

Svartrot | Foto: Michael Krantz

Man kan ju bli avundsjuk för mindre!

Vill du åka på sparrissafari hos Kullasparris så finns det chans under ett par veckor till. Nästa gång är på torsdag och fredag. Det vore väl ett coolt sätt att fira Sveriges nationaldag?

/Michael

4 Comments

  1. Inget att göra…gå och köp några pallkrage, jord och plantor/frö och ställ vid vandrarhemmet…färsk sallad mm salu och garanterad närodlat ;)

    1. Ja du… jag har försökt att lobba för stora växthus och odlingar där men det får kanske bli en pallkrage.

    1. Tack själv! Otroligt intressant och inspirerande. Gillar verkligen att ni (Åsa) har valt majrova och kålrabbi, det är helt klart mina favoriter och riktigt bortglömda godingar. Lovar att återkomma med ett par av mina favoritrecept. Vi hörs och ses igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.