Behind the scenes

En del tycker att det fuskas i matfotosammanhang, vilket säkert är sant för en del bilder. Men var går gränsen för fusk? Jag har skrivit om det förut men har inte riktigt fått klarhet i vad du tycker.

Allt som vi lagar i matstudion är ätbart, varenda liten bit faktiskt. Dock har det nog hänt att vi istället för fetaostcrème hällt upp crème fraîche i en skål för att få med något på bilden. Vi har alltså bytt ut mosad fetaost och crème fraiche mot bara crème fraîche. Är det fusk?

Någon gång har vi kanske varken saltat eller pepprat fisken fast vi i receptet skrivit in det. Är det fusk?

Om vi gjort soppa som ska toppas med läckra räkor, kan vi ha stoppat en liten skål i botten på soppskålen för att inte räkorna ska sjunka ner till botten (svårt att göra ett recept med fisksoppa toppad med räkor om dessa inte syns…). Är det fusk?

[headline]Jämför med…[/headline]

Har du någon enda gång sett en affisch med kläder på en modell och lyckats få samma plagg att sitta lika perfekt? I modebranschen är det helt okej att nåla och fästa upp plaggen så de sitter som gjutna på modellerna. Är det fusk?

Korvpaket till picknicken | Foto: Michael Krantz

Recept: Kristin Johansson
Foto: Michael Krantz

4 rejäla paket, 15 minuter

Grillpaket med grönsaker & choritzo

1 paket choritzo
1 squash
1 röd paprika
1 gul paprika
1 broccoli
1 knippe morötter
1 cocktailtomater
1 gambazola
1 dl creme fraiche
olja
salt & svartpeppar

Så här gör du

Skölj, skala och skiva ner alla grönsaker. Skiva korven. Blanda samman allt med olja, salt och peppar.
Fördela i 4 foliepaket och lägg på grillen/eller kör i ugnen i 200 g i ca 15 minuter. Mosa ner gambazola med crème fraîche.

[headline]Behind the scenes…[/headline]

Hur såg det då ut när den underbara härliga picknicken fotograferades. För visst ser det ganska på riktigt ut med gräset och maskrosorna?

Hur det egentligen såg ut på picknicken | Foto: Michael Krantz

 

Bilden togs ute på en liten gräsplätt vid vårt kontor i Sisjön…

/Michael

3 Comments

  1. Underbar jämförelse med mode. Det har ju hänt. Titta bara på de stora hamburgerkedjornas reklam. Inte riktigt samma burgare i lådan…

    1. nej men precis. jag är så kluven. skulle jag få i uppdrag att fotografera en hamburgare till en restaurangkedja skulle ju jag också vilja få den att se läskigt god ut. jag vill att gästen ska se vad som serveras i hamburgaren (låta bacon och ost verkligen synas). men jag tycker nog inte att det är fusk. jag menar hur många volvobilar ser du på gatan som ser ut som de i reklamfilmerna och annonser (upp-putsade till max och coolt ljussatta)?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.