Armeniska lavashkex

Ibland får man ge sig ut på djupa vatten och testa nya saker. Som häromdagen när jag fick för mig att baka armeniskt bröd. Tänk att vatten, mjöl och olja kan bli så elastiskt. Att bara kunna dra och töja i en deg så att man nästan kan se igenom den utan att den spricker.

Armeniska lavash kex | Foto: Michael Krantz

Foto: Michael Krantz

3 plåtar över 60 minuter

Armeniska lavashkex

3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
4 msk olja
1 dl vatten
sesamfrö
rödlök
0,5 vitlöksklyfta
olja

Så här gör du

Rör ut saltet i vatten och olja. Sikta ner mjöl i en skål. Tillsätt vatten och olja. Knåda 4 minuter, täck degen med plast och låt vila i 30 minuter. Vik degen och låt vila, upprepa 2 gånger.

Pressa vitlöksklyftan och blanda med 2 msk olja och lite salt, ställ åt sidan. Värm ugnen till 225°C med en plåt i.

När degen jäst klart olja du en bänkskiva lätt och lägger upp degen. Tryck ut den till en supertunn platta, du ska kunna dra degen så tunt att du nästan kan se igenom den (dvs. när du tror att du har en tunn platta så ska den bli dubbelt så stor :-) och lägg på bakplåtspapper. Pensla med vitlöksoljan och toppa med sesamfrö och eventuellt lite tunnskivad rödlök. Lyft ut den heta plåten och dra över bakplåtspappret. Baka i 225° i 4-6 minuter beroende på hur tunt du lyckats få dem. Dra över bakplåtspappret till en sval yta och låt brödet svalna och bryt isär.

/Michael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.