Pistagenötens dag – 26 februari

Alltså den där redaktören på jobbet beställer så mycket material till olika temadagar så det är nästan svårt att hinna med att producera. Skam den som ger sig, i natt hackade jag nötter, smälte smör och bakade en grym baklava.

Färska pistagenötter | Foto: Michael Krantz

Pistage | pistasch
Dunderfröerna som innehåller så mycket saker med väldigt konstiga namn. Frågan är om man blir klokare när man försöker läsa på… Vad sägs om karotenoider, lutein och zeaxanthin som bildar myelin som i sin tur hjälper till att bilda serotonin, melatonin, epinefrin och gaba. Rena rappakaljan för mig, men bra verkar det vara i alla fall.

En sak som jag lade märke till för några år sedan var att pistage för mig hade alltid varit grönt, alltså pistagegrönt. Men helt plötsligt så stod jag hos grönsakshandlaren som hade färska pistagenötter som var ceriseröda i skalet. Tänkte att de kanske var ceriseröda innan de torkade och blev hårda i skalet, men sedan fick jag svaret.

Wikipedia berättar nämligen: ”Det beigevita pistaschskalet färgas ibland rött. Från början gjordes det för att dölja fläckar som uppstod när frukterna plockades för hand. Numera skördas de nästan alltid med maskiner och då blir det inga fläckar på skalen, vilket gör rödfärgningen onödig. Ändå färgas de ibland, eftersom vissa konsumenter efterfrågar röda pistaschmandlar.” Och man kan faktist se rosa kanter på en del nötter man köper skalade, antar att det är från själva färgningen.

Baklava | Foto: Michael Krantz

Recept: Michael Krantz
Foto: Michael Krantz

Baklava

16 bitar cirka 90 minuter

1 förp filodeg
200 g pistagenötter
200 g mandel
1 dl råsocker
2 tsk rosenvatten
1,5 dl smält smör
Sockerlag
4 dl strösocker
2 dl vatten
1 citron

Så här gör du
Smält smöret. Blanda finhackad pistage, mandel och strösocker. Smaksätt eventuellt med rosenvatten.
Lägg upp filodegsarken och pensla det översta, strö över nötblandning och rulla ihop. Pensla ytterligare ett ark och rulla in den första nötrullen i ett extra ark. Lägg sedan rullen i en ugnsform.
Fortsätt göra nästa nötrulle med ett extra filoark runtom, tills ugnsformen är fylld. Pensla då rullarna med smör och grädda i nedre delen av ugnen i 150°C i 40 minuter.
Koka under tiden upp strösocker och vatten till sockerlagen. När sockret är löst och lagen inte är grumlig så pressar du ner saften från citronen.
Tag ut kakan och slå på sockerlagen. Låt svalna och lägg plast över. Strö över lite extra nöthack innan servering.

 

Baklava

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.