Gör din egen pasta

Egen pasta | Foto: Michael Krantz

Kan någon förklara varför det blir så galet gott när man gör egen pasta, antagligen är det för att man får anstränga sig lite. Degen snor man ihop på någon minut, så ska den vila lite och sen börjar det som kan vara besvärligt… kavla och forma.

Jag har en pastamaskin och tycker den är grym, det är relativt lätt att få tunna fina pastaplattor. I veckan lagade vi ju lite fyllda pastahjärtan men vi fick även lite deg över och den blev till hemlagad spagetti.

De små pastanystanen åkte i en gryta med ganska ordentligt saltat vatten och fick koka någon minut. Under tiden rev vi ner lite skal och saft av citron i en skål, någon matsked olivolja, ytterst lite pressad vitlök. Ner med pastan och vänd runt, servera med några rostade pinjenötter.

Egen pasta med citron och olivolja | Foto: Michael Krantz

Grunddeg pasta

240 g durumvetemjöl (ca 4 dl)
240 g vetemjöl (ca 4 dl)
4 ägg
ev. olivolja

Så här gör du
Lägg mjölet i en hög på bordet, gör en fördjupning för äggen. Jobba in mjölet mot mitten med en gaffel och se till att knåda degen ordentligt. Tillsätt eventuellt någon matsked olivolja. Plasta degen och låt den vila i rumstemperatur i 30 minuter. Eller längre i kylskåp.

/Michael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.