New York – betydligt mer än bara betong

Betydligt mer än bara betong

[column width=”six” place=”first” ]

New York måste vara en stad som alla har någon slags relation till. Antingen genom någon tv-serie eller film. Det finns nog ingen som missat serien Sex in the city-introt med Carrie Bradshaw promenerandes i tyllkjol mitt på Manhattan, de gula taxibilarna, enorma byggnaderna och pulsen.

Promenerar man förbi trappan till huset där Carrie bodde i serien är det nästan som att vara i en park. De flesta husen har minutiöst planerade planteringar och just nu så blommade tulpaner i alla regnbågens färger.

Något för iphone-nördar
Man ska nog samtidigt vara glad att invånarna vårdar sina planteringar och parker eftersom varenda liten buske och träd hjälper till att rena luften. En sak som fascinerar mig är att luften faktiskt känns ganska fräsch. Det sägs att ungefär hälften av alla som bor i New York äger en bil och knappt 30 procent tar bilen till jobbet, de flesta åker med andra ord kollektivt eller förflyttar sig på andra sätt. Vilket man kan förstå när man ser priserna på parkeringsavgifter.[/column]

[column width=”six” place=”last” ]

Mitt på Manhattan ligger Central Park, ett grönområde stort som ungefär 500 fotbollsplaner. Kontrasten mellan träden som är mitt uppe i lövsprickning och de enorma husen i fonden är fantastisk. Här samlas tusentals människor varje dag för att äta lunch, sola, sporta, leka eller bara njuta.

Något för iphone-nördar
Är man riktigt nördig, kan man ladda ner appen ”Trees Near You” och få reda på vilken typ av träd som finns i närheten, stammens storlek och hur mycket just detta trädet kompenserar för koldioxidutsläpp.

Jag tror att det är viktigt att man hjälper invånare och besökare i en så stor stad att bli medvetna om just miljö och miljöpåverkan. En mobilapp är kanske det enklaste sättet men även att man tar till vara på alla möjligheter. Den gamla nedlagda järnvägsbiten som bara stod och förföll är ett bra exempel. Nu så är The High Line ett hett turistmål och en oas mitt i stan med sina planteringar och gräs. Perfekt för en joggingtur eller kvällspromenad.

Text och bilder: Michael Krantz[/column]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.