Ska du med på en kopp te?

IMG_1258

Hallå där snygging, ska du med hem på te? Räkna inte med en snabbis för det kommer ta en stund, i Marocko tar man sitt te mycket seriöst.

[column width=”six” place=”first” ]

Att servera te är en hel ceremoni och nationaldrycken är myntate och det kommer inte ur en påse. Man behöver färsk mynta, grönt te, socker och vatten. Börja med att mäta upp två skedar te i en tekanna, slå på två deciliter vatten och låt dra femton sekunder, slå upp första glaset med te och spara detta. Slå nu på två deciliter kallt vatten i kannan och vänta, slå bort detta (det kalla vattnet hjälper till att öppna tebladen). Lägg ner myntablad i kannan med tebladen, tillsätt två skedar socker, första teglaset och slå på kokande vatten. Sen häller man upp te i glasen, lyft kannan så högt du kan för att strålen ska kylas och det ska bli lite skum i glasen.

Har du klarat dig så långt är det kanske dags för frukost. Första målet består ofta av bröd, olivolja ganska ofta istället för smör, lite sylt, ost och myntate (!).[/column]

[column width=”six” place=”last” ]Viktigaste målet

När man inte fastar (under ramadan) så är maten mitt på dagen det viktigaste målet. Kyckling, nötkött och lamm och är väldigt vanligt men man äter också andra lite exotiska djur som kamel, kanin och duva. Inlagda saltade citroner förekommer i många rätter. De vanligaste kryddorna som används är saffran, kanel, kummin, gurkmeja, ingefära, peppar, paprika, koriander, persilja och givetvis mynta. Grytor tillagas ofta i lerkäl (tagine) och serveras med couscous. Vill man inte anväda bestick tar man bitar av bröd och plockar upp gryta och couscous med.

Michael Krantz
Publicerat i Metro april 2013

[/column]

20130418_Goteborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.