Mongoliet – mat & dryckesresa

Mongolisk biff

Jag kan nästan förstå hur det kändes att få veta att jorden inte är platt som en pannkaka. Själv känner jag mig lika lurad på mongolisk mat.

[column width=”six” place=”first” ]

Mongoliet är landet med milsvida öknar och stäpper, tufft klimat och en utspridd befolkning. Nu bor de flesta invånare i städer eller tätorter, men på landsbygden kan man ännu träffa på många nomader. Att man har flest antal kreatur per invånare i världen är inte så konstigt, då djuruppfödning är stommen i näringslivet.

Nötkreatur, kameler, får, getter och hästar – är inte ovanligt på matbordet och när temperaturen rasar ner till runt –40 grader på vintrarna, så behövs det en del energi för att orka med utomhusarbete. Därför är just fett, ost, mjölk och andra mejeriprodukter också en stor del av kosten för landets nomader.

Mongolian barbecue
På många ställen i världen hittar man restauranger som serverar mongolian barbecue, men egentligen är det inte så mongoliskt.

[/column]

[column width=”six” place=”last” ]

Tillagningssättet sägs ha sitt ursprung i Taiwan och syftar till snabbstekning/wokning på plana eller skålformade stekhällar. Restaurangerna låter ofta gästerna själva plocka av kött och ett stort urval av grönsaker och lämna till kocken som tillagar måltiden medan man tittar på.

Veckans recept med mongolisk biff är nog mer kinesiskt inspirerad än typiskt mongolisk, men betydligt mer lättlagad än traditionell nomadmat.

Vill du däremot prova på något riktigt vågat som boodog behöver du följande: ett murmeldjur, två lökar, lite salt, några stenar och en öppen låga. Ta därefter ett djupt andetag och googla mongolian boodog.

Michael Krantz
Publicerat i Metro april 2013

[/column]

20130404_Goteborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.