Panik i Treptower Park

Berlin måste vara drömmen för historieintresserade, det finns så otroligt mycket sevärt. Med närmare 200 museum och vissa av dem tillräckligt stora för att man ska behöva dagar för att ta sig igenom alla rum. Till det tillkommer alla platser utomhus – parker, monument och byggnader.

Vid ett tillfälle besökte vi Treptower Park och minnesmärket över Sovjetiska soldater ur Röda armén som stupade under andra världskriget, men då hade jag inte hört talas om platsen som ligger precis intill.

Det övergivna tivolit

I samma område ligger nämligen Kulturpark Plänterwald som var Östtysklands enda nöjespark och öppnade 1969. Efter att Tyskland enades drevs parken vidare i privat regi och var öppen ytterligare några år till 2001 då företaget hamnade på ekonomiskt obestånd. Januari 2002 flyttade Norbert Witte som drivit parken till Peru och tog med sig sin familj plus ett antal av attraktionerna, i augusti samma år stängde parken med enorma skulder. Idag är parken en ganska okänd men kult-förklarad plats eftersom den står kvar och har tillåtits förfalla. En plats man inte vill missa.

Panik

Efter att ha missbedömt sträckan man behöver gå från stationen på Baumschulenweg möttes vi bara av stängsel, vilket anti-klimax, vi hade förväntat oss att få se trasiga gungor och karuseller.

Några bilder vill vi ha och försöker fotografera genom stängslet. Vi filmar även det slitna pariserhjulet som faktiskt rör sig i vinden!

Sen bestämmer oss för att försöka gå runt parken, det måste ju finnas ett hål i staketet. Då kommer paniken, ljudet av ett tåg dyker upp och blir starkare. Ett riktigt spöktåg, slitet skramligt men det visar sig vara någon som kör. Lite längre fram skymtar vi entrén och den är öppen.

De gamla biljettluckorna finns kvar, men någon glass har inte sålts här på 10 år. Parken har öppet för nyfikna besökare, förmodligen för att minimera att folk tar sig in olovligt. Man kan dessutom åka ett varv genom parken med tåget . Träd och buskar har nästan tagit över helt. Här och där står vagnar från olika karuseller och dammen är så igenväxt att när änderna simmar gör de banor i det slemmiga vattnet. Ett par enorma dinosaurier har ramlat omkull på en av de få öppna platserna och parkbänkarna försvinner nästan i det höga gräset. Helt klart ett av Berlins coolaste ställen och värt ett besök om man gillar att ta bilder och annorlunda turistmål.

Michael

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.